carbon skinning; alles wat je moet weten.

carbon skinning; alles wat je moet weten.

Een beetje autofanaat heeft wel eens van carbon skinning gehoord, ook wel het bekleden van onderdelen met carbonweefsel. Onze site heeft op dit moment dé starter set om zelf aan de slag te gaan met skinning. Voordat je zomaar aan de haal gaat met het carbon is het van belang om dit artikel even goed door te nemen. We hebben namelijk de belangrijkste informatie op het gebied van carbon skinning voor je op een rijtje gezet, zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wat is Carbon Fibre Skinning?

Laten we eerst eens bij het begin beginnen. De term Carbon Fibre Skinning staat voor het bekleden van onderdelen met carbon, ook wel koolstof. De bestaande componenten worden bedekt met een enkele laag echte carbonweefsel of koolstofvezel om ze een echt carbon uiterlijk te geven. Wanneer dit goed wordt gedaan is het onmogelijk om te zien of er een laagje op zit of dat het hele onderdeel van carbon is gemaakt. Dit skinning proces kan worden toegepast op verschillende onderdelen en materialen, variërend van de binnenbekleding van het voertuig (consoles, dashboards) en de buitenzijde (buitenspiegels, diffusors, motorkappen etc.). Echter is het zelfs mogelijk om bepaalde losse objecten te bekleden met carbon.

auto spiegel bekleden met carbon
Spoiler met carbon weefsel skinnen bekleden

Het bekleden met carbon zal voornamelijk voor de uitstraling worden gedaan. Daarnaast zal de nieuwe carbon laag een sterke, duurzame afwerking aan het originele onderdeel toevoegen. Meestal zal de afgewerkte laag ongeveer 0,75 mm aan het originele onderdeel toevoegen. Het zal daarnaast de sterkte en stijfheid van het originele onderdeel verhogen. Zo kan bijvoorbeeld een laag koolstofvezel ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen langer mee zullen gaan. belangrijk om te vermelden is wel dat sommige kunststoffen (waaronder polypropyleen, polyethyleen en HDPE) lastig zijn om te skinnen met carbon. Onderdelen die met deze of soortgelijke kunststoffen zijn gemaakt zijn ongeschikt om te skinnen. Wil je deze toch behandelen dan moeten ze worden behandeld met een geschikte primer die in staat is om te hechten aan de specifieke kunststof.

De voordelen van carbon skinning.

Nu je weet wat carbon skinning is doen we er verstandig aan om even naar de voordelen te kijken die je zal ondervinden door middel van het bekleden. Het is nu eenmaal wel zo handig om te weten waarom je überhaupt zou moeten overwegen om jouw auto te bekleden met carbon:

 • Je zorgt voor een unieke look – de belangrijkste reden om te kiezen voor het bekleden met carbon is natuurlijk dat je zorgt voor een unieke look. Carbon ziet er mooi en luxueus uit, het is iets wat je normaal alleen bij de echte super-cars ziet. Door bepaalde elementen te voorzien van een carbon laag kan je ervoor zorgen dat ook jouw auto een net even iets specialer karakter krijgt dan de andere auto’s die je om je heen ziet.
 • Je hebt een permanent resultaat – als het carbon vezel goed is aangebracht dan ben je voorzien van een permanent resultaat. De laag laat niet los maar zal altijd zorgen voor een echte carbon uitstraling. Door de hoogwaardige kwaliteit materialen die je bij ons op de site kunt vinden zal je hierdoor voor een lange tijd een unieke uitstraling creëren. Onze starter set maakt een permanent resultaat mogelijk.
 • Je betaalt aanzienlijk minder – laten we eerlijk zijn, onderdelen die volledig van carbon zijn gemaakt zijn nagenoeg niet te betalen voor de normale autoliefhebber. Door middel van carbon skinning ben je in staat om de uitstraling van jouw auto te verbeteren, zonder dat je hiervoor de hoofdprijs hoeft te betalen. De voordelige prijzen maken het een zeer toegankelijke optie voor alle mensen die toch een carbon look willen hebben.
 • Je beschermt je onderdelen – dit voordeel is al even kort aan bod gekomen. Het bekleden van onderdelen met carbon kan ervoor zorgen dat de levensduur van deze onderdelen aanzienlijk beter wordt. De laag carbon dient toch als een soort beschermlaag. Hoewel deze laag niet onverwoestbaar is draagt de laag zeker bij aan de duurzaamheid en sterkte van het onderdeel.

Hoe gaat het skinnen in zijn werk – werkwijze voor carbon bekleden.

Als je ervoor kiest om onze starterkit te gebruiken dan is het natuurlijk wel handig om te weten op wat voor manier je aan de slag moet gaan. Het bekleden met carbon gebeurt eigenlijk altijd op een soortgelijke wijze. We hebben het wat makkelijker gemaakt door de belangrijkste stappen hieronder voor je op een rijtje te zetten:

 1. Het onderdeel moet als eerste volledig worden gedemonteerd. Alle verbindingen tot het kernonderdeel moeten volledig worden verwijderd en losgehaald.
 2. Het oppervlak moet vervolgens worden voorbereid op de juiste hechting. Vaak zal er een basis-laag/primer worden aangebracht om de hechting mogelijk te maken.
 3. Nadat de primer is aangebracht en droog is, kan de epoxy aangebracht worden op het onderdeel. Laat de epoxy wat plakkerig worden voordat de carbon laag aangebracht wordt.
 4. De carbon laag moet zorgvuldig worden aangebracht om het profiel van het onderdeel te accentueren. Dit is echt het lastigste stukje, je wilt namelijk wel zeker weten dat de laag er goed op komt te liggen.
 5. UV bestendige epoxyhars kan worden gebruikt om het Carbon Fiber onderdeel te impregneren. Dit zorgt ervoor dat de vorm optimaal wordt behouden na afloop van het bekleden en dat het carbonweefsel zijn sterkte krijgt.
 6. De harslaag moeten vervolgens gepolijst worden om te zorgen voor een hoogglans afwerking.
 7. Vervolgens kan het onderdeel opnieuw gemonteerd worden.

Door middel van dit artikel heb je als het goed is een volledig beeld gekregen bij het bekleden van onderdelen met carbon. Door middel van onze starter set zal ook jij zelf aan de slag kunnen met het bekleden van je auto onderdelen met carbon. Mocht je bepaalde vragen hebben over het bekleden dan is het altijd mogelijk om contact met ons op te nemen, we zullen je zo snel mogelijk verder helpen. Blijf ook zeker even hangen op deze site als je nog veel meer te weten wilt komen over onze uitgebreide assortiment.

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.