Als carbon fiber je sterker kan maken

Als carbon fiber je sterker kan maken

In de afgelopen 30 jaar als ‘composietenpassionist’ heb ik minutieus de ontwikkeling van het materiaal composieten in de breedste zin van het woord gevolgd. Vaak, vooral in de jaren ’90 met frustratie, “zien mensen dan echt de enorme potentie van dit materiaal niet”, en gelukkig ook vaak met een glimlach. Ik heb veel studenten van mij met nadruk verteld dat de toekomst van composieten voor een groot deel ligt bij hun generatie. Gaan jullie toepassingen ontdekken en uitvinden met de kennis die ik jullie meegeef. Worden jullie geïnspireerd door iets wat ik over mijn ervaringen met rotorbladen, nose en aft radomes of vleugeldelen met jullie deel.

Vooral de laatste jaren merk ik een toename in creativiteit, waardoor vele sectoren buiten de luchtvaart het sterke, lichtgewicht materiaal met succes toepassen. Zo ook een ontwikkeling in een cross over van sectoren met een zeer interessante invalshoek: Industrie 4.0 koppelen aan een carbon fiber exoskelet.

Een exoskelet is, zoals de naam al vermoed, een extra ‘frame’ welke als een soort pak over het lichaam wordt gedragen.  Hierdoor kan je til- en laadwerk langer volhouden en is de kans op blessures aanzienlijk kleiner.

De 4e generatie exoskelet ‘CrayX’ is door een totale materiaalconversie gegaan. Het metaal werd (in samenwerking met de producent van onder andere het koolstofvezel van BMW) compleet ingeruild voor CFRP (koolstofvezelcomposiet). Hierdoor is alleen al het dragen van dit ‘buitenskelet’ ineens comfortabel geworden.  Gekoppeld aan een soort 3-D bril waardoor je middels een head up display als het ware één wordt met je omgeving waarin je zowel fysiek als digitaal werkt.

Deze ontwikkeling kan volgens mij meehelpen aan een productie boost binnen Nederland. Efficiëntere bewegingen zowel logistiek als ergonomisch zullen de concurrentie met lagelonenlanden positief aangaan. Het werk wordt minder zwaar. Denk bijvoorbeeld aan een middelgroot magazijn waar veel tilwerk met aanzienlijke afstanden worden gemaakt. Maar ook ligt er een interessante taak in de zorgsector. Uit onderzoek en interviews is gebleken dat ruim 60% van de verpleegkundigen last heeft van nek- en rugklachten. Denk ook aan de bouwsector en onderhoudsbedrijven van zwaar materieel (spoorwegen, haventerreinen).

Als wij composieten breder en efficiënter gaan inzetten, is dat een enorme stimulans voor onze economie. Voorwaarde is wel dat composiet in brede zin veel meer aanwezig zal moeten zijn in het onderwijs. Geef techniek sowieso meer ruimte en maak van het materiaal composiet een gelijkwaardig ‘studieonderdeel naast staal, hout en aluminium.

Is het exoskelet het begin van een nieuwe generatie ‘4.0 producten’ waardoor we als maatschappij duurzamer kunnen groeien? Ik kan daar nog geen volledig ja op zeggen. Wat ik wél kan doen is deze ontwikkelingen voor jullie op de voet volgen met een altijd enthousiaste instelling.

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.