Carbon buis kopen.. Welke moet ik kiezen?

Carbon buis kopen.. Welke moet ik kiezen?

Het is best een gedoe. Jezelf door het enorme ‘oerwoud’ van carbon buizen worstelen. Het aanbod op internet verraad vaak door prijs, maar soms ook door een technisch blad, dat de profielen qua uiterlijk niet veel van elkaar verschillen.. maar technisch ( eigenschappen van het materiaal en product) mogelijk van een volkomen andere planeet kunnen komen. Wanneer je een carbon buis wilt kopen is het handig om je te verdiepen in de verschillende opties.

En hier raken we juist de interessante maar ook vaak verwarrende ‘kern’ van composieten; De productiemethoden.

Om dit helder te maken, moet ik even de ‘technische diepte’ in en een drietal productiemethoden voor je uiteenzetten. En voor de geïnteresseerden (heet dat tegenwoordig Geeks?) zal ik één methode hieronder nog even uitlichten in een drietal sub methoden. Daar gaat ie dan!

In feite is het lamineren van een profiel een verzamelnaam voor een aantal ‘handmatig uit te voeren’ productiemethoden. Je kunt bijvoorbeeld op een positieve mal carbon lagen met een kwast met epoxy hars aanbrengen en middels tamponneren een gewenst aantal koolstofvezelmatjes nat aanbrengen. Voordat de hars gaat geleren ( exotherm uitharden) kan je óf een tape óf krimpkous aanbrengen om druk op het ‘natte’ composiet uit te oefenen. Deze methode is het minst betrouwbaar. Of beter gezegd, het minst ‘uniform reproduceerbaar’ omdat de verhouding tussen de epoxyhars en het carbonvezel heel moeilijk te controleren is door een slechte en ongelijkmatige  drukverdeling om overtollige hars voor geleren zo goed mogelijk te elimineren.
Een betere methode is om de met epoxyhars gelamineerde koolstofvezels te vacumeren. Middels een vacuümzak wordt er een gelijkmatige vacuümdruk vóór geleren aangebracht over het natte laminaat. Zodoende wordt er gelijkmatig overtollige hars verwijderd. Hierdoor is na uitharden een buis gecreëerd met meer betrouwbare en reproduceerbare mechanische eigenschappen zoals trek- en druksterkte maar ook torsiestijfheid heeft.

Gelamineerde carbon buis van carbononline

Een derde en nog meer betrouwbare methode is het lamineren van prepreg carbon. Middels deze methode maak je gebruik van voor-geïmpregneerde koolstofvezelmatten of tapes met een hoog vezelvolume en een zéér gelijkmatige epoxyhars/carbonvezel verhouding. Deze methode vereist meer specifieke productiekennis. Je moet idealiter gebruik maken van een autoclaaf. Een autoclaaf is een oven en drukvat ineen, waardoor je nóg meer overtollige hars kan wegnemen.. waardoor de epoxyhars/carbonvezel verhouding nóg gunstiger wordt .Hierdoor wordt de buis nóg sterker en lichter. Overigens zijn er ook speciale ‘out-of-autoclaaf’ prepreg carbonweefsels leverbaar.  Je hebt dan alle genoemde voordelen van prepreg carbon, maar je hoeft geen dure autoclaaf te gebruiken voor een goed resultaat.  Dit type prepreg kan in een vacuümzak in de oven uitharden en levert een zeer goed en betrouwbaar resultaat op het gebied van technische eigenschappen en optische kenmerken.  

Gewikkelde carbon buis carbononline

Dit proces is, in tegenstelling tot het lamineren, vrijwel geheel geautomatiseerd wat de mate van uniform reproduceren ten goede komt. Een positieve mal wordt na voorbereiding omwikkeld met een met hars geïmpregneerde bundel filamenten (eindeloos lange carbonvezels). Er is in dit geval een zeer gunstige epoxyhars/ vezelverhouding mogelijk. De eigenschappen van de gewikkelde carbon buis hebben een grote betrouwbaarheid en gelijkmatigheid. De mate van de ‘spoedhoek’ ofwel de vezelrichting van de carbon filamenten bepalen of de buis sterker is in axiale richting of radiale richting.

Een gepultrudeerd profiel is als het ware het tegenovergestelde van een geëxtrudeerd profiel. Extruderen gebeurd vaak bij aluminium- en staalprofielen. Middels het ‘trekken’ van met hars geïmpregneerde carbonvezel filamenten langs matrijzen die door een oven lopen, komt er een buis  tot stand met vaak een superieure sterkte in de lengterichting (axiaal) van de carbon buis.

Pultrusie carbon buis carbononline

Om het bovenstaande kort samen te vatten: carbon buizen zijn complex in mogelijkheden, eigenschappen en toepassingen. Elke methode heeft zo zijn eigen toepassingsdomein. Hoe regelmatiger de samenstelling van het composiet en dus de kwaliteit van de productiemethode, hoe beter en consistenter de technische eigenschappen van de carbon buis zijn. Denk dus goed na voordat je een carbon buis gaat kopen aan welke eigenschappen/specificaties de carbon buis moet voldoen. De specialisten van CarbonOnline kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Het is heel goed mogelijk om zelf je carbon buis te maken. Wanneer je geen carbon buis kunt kopen in de gewenste dikte en diameter, dan zou je deze zelf kunnen maken. Er is een grote keuze aan carbon weefsels, prepreg carbon en epoxyharsen om de buis de gewenste sterkte en stijfheid te geven. In dit filmpje zie je een eenvoudige productietechniek om je eigen buis te maken.

 

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.