Carbon fiber buizen CarbonOnline

Carbon fiber buizen CarbonOnline

Carbon fiber buizen

Carbon fiber heet in goed Nederlands koolstofvezel. Ten onrechte wordt carbon fiber in het Nederlands ook wel eens grafietvezel genoemd, maar dat klopt niet. Grafiet heeft geen vezels, en is daardoor zacht materie die niet toegepast kan worden zoals koolstofvezel. Je kunt er door het ontbreken van vezels bijvoorbeeld geen buizen van maken. Als we het over carbon fiber buizen hebben dan bestaat de carbon fiber uit zeer dunne vezels, dat wil zeggen dat ze tussen de 5 en de 10 micrometer dik – of beter gezegd dun – zijn. Ze bestaan uit langgerekte koolstofkristallen. Deze vezel wordt (met duizenden tegelijk) in elkaar gedraaid tot garens. Die garens worden dan verwerkt tot matten, waarvan we dan weer onze carbon fiber buizen kunnen produceren.

Carbon fiber buizen CarbonOnline

Welke toepassingen zijn er voor carbon fiber buizen?

Carbon Fiber buizen CarbonOnline

Het mooie van carbon fiber buizen is dat, door het gebruik van koolstofvezel, de buizen zeer sterk en tegelijk heel licht in gewicht zijn. Daarbij oxideert het product niet als het in aanraking komt met zuurstof of water. Door deze eigenschappen zijn ze ideaal voor het verwerken in constructies die met water in aanraking komen. Daarnaast zijn de carbon fiber buizen, doordat ze geen last hebben van water of zuurstofoxidatie, ook heel geschikt om buitenshuis te verwerken bijvoorbeeld in boten.

Wat zijn de voor- en de nadelen van carbon fiber buizen?

De voordelen van carbon fiber buizen is dat ze zeer weinig wegen, maar wel heel erg sterk zijn. Daardoor gaan ze heel lang mee en heb je er geen onderhoud aan, zoals dat bij metalen buizen wel het geval is. Deze laatste hebben verder het nadeel dat ze meestal een stuk zwaarder zijn, en dus niet handig om op schepen te verwerken want dat zorgt voor extra gewicht van het schip. De koolstofvezel is wel een hele stugge vezel, waardoor de buigzaamheid van de carbon fiber buizen erg gering is. Dat kán als een nadeel gezien worden, afhankelijk van de toepassing. Maar door de vezel oriëntatie van het weefsel aan te passen, kan de buis toch met een zekere flexibiliteit ontworpen worden.

Zijn er alleen ronde carbon fiber buizen verkrijgbaar?

Carbon Fiber buizen vierkant carbonOnline

Carbon fiber buizen worden in allerlei maten en specificaties geleverd en zijn standaard rond. Maar dat dat hoeft niet, bij Carbonline kunt u naast de standaard ronde buizen ook terecht voor rechthoekige buizen. Wij adviseren u graag over wat voor u De beste keuze is.

Was de informatie over fiber buizen interessant? Hieronder zijn de gerelateerde producten waar je wellicht ook in geïnteresseerd bent?.

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.