Een carbon frame onderzoek of scan

Een carbon frame onderzoek of scan

Schade opsporen door middel van een carbon frame onderzoek

De kans is aanzienlijk groot dat jij je fiets wilt uitrusten met carbon of dat je fiets-frame van carbon is. Er is nu eenmaal een reden voor je bezoekje op deze website. Bij ons ben je aan het juiste adres voor het opsporen van schade door middel van een carbon frame onderzoek. We merken dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over het uitvoeren van een ultrasoon scan. Mocht je meer te weten willen komen over de carbon scan, lees dan dit artikel. We hebben hieronder de belangrijkste informatie namelijk voor je op een rijtje gezet!

Wat is een carbon frame onderzoek eigenlijk?

Voordat we ingaan op de voordelen van een carbon frame onderzoek door middel van een ultrasoon scan is het van belang om eerst even te kijken naar het onderzoek zelf. Zoals je uit de term kunt opmaken is een carbon frame onderzoek bedoeld om de carbon structuur van het frame inzichtelijk te krijgen. Een carbon scan houdt dan ook in dat er wordt gekeken of ergens schade zit in of aan het frame. Je wilt natuurlijk zeker weten dat jouw fiets in de beste conditie verkeerd. Het uitvoeren van een carbon scan is dan ook echt noodzakelijk van tijd tot tijd, al helemaal als je met jouw carbon fiets een crash hebt gemaakt. Bij schade is het namelijk gevaarlijk om te rijden op de fiets. Immers, wanneer er sprake is van een lichte carbon schade, dan kan deze groter worden onder belasting. Deze haarscheurgroei is een bekend fenomeen bij alle composieten.

Breuk en delaminatie opsporen

Zoals we al kort hebben vermeld is het middels de ultrasoon scan mogelijk om in kaart te brengen of er schade te vinden is in of tussen de carbon lagen van het frame. Dit valt uiteen in een tweetal schadeproblemen. Bij een breuk is er sprake van een daadwerkelijke scheur in het carbon oppervlak. Dit is vaak het gevolg door een val. In de meeste gevallen is een breuk te zien, al ligt dit natuurlijk anders bij de kleine scheurtjes. Door de ultrasoon scan is het mogelijk om deze scheurtjes in kaart te brengen. Indien een scheurtje niet wordt hersteld kan het al snel uitgroeien tot een grote breuk. Zoals je wel kunt begrijpen is dit het laatste waar je op zit te wachten als je met een hoge snelheid van een berg afrijdt.

ultrasoon frame onderzoek

Het is echter ook mogelijk dat er sprake is van een delaminatie. Om deze schade op te sporen is het echt noodzakelijk om een scan uit te voeren. In dit geval zijn er namelijk een of meer carbonlagen door een valpartij los van elkaar geraakt. De buitenste laag ziet er nog piekfijn uit, hierdoor kan je deze schade niet herkennen. Wanneer je blijft rijden met een delaminatie  is de kans groot dat het frame op een gegeven breekt.

Ultrasoon scannen van een carbon race en atb frame

Indien je ervoor kiest om jouw fiets te laten controleren op schade weet je zeker dat je te maken hebt met de best mogelijke kwaliteit scanner van dit moment. Wij maken gebruik van de Dolphicam scanner. Deze scanner werkt aan de hand van een ultrasoon geluid. De ultrasoon scanner maakt gebruik van 16.000 ultrasone zenders en ontvangers om een accuraat 2D en 3D beeld creëren van de carbonstructuur. Hierdoor is het dus mogelijk om te zien wat de conditie is van jouw frame. Er zijn twee belangrijke redenen waarom een ultrasoon scan beter is dan een röntgen scan:

Een ultrasoon scanner is veel goedkoper – een van de belangrijkste redenen waarom je zou moeten kiezen voor een ultrasoon scan is het feit dat deze echt een stuk goedkoper is dan de röntgen scan. Door de hoge prijzen is een röntgen scan vaak niet weggelegd voor particulieren. Door te kiezen voor een ultrasoon scan is het mogelijk om voor weinig geld je fiets te laten controleren op eventuele schade.

Een ultrasoon scanner biedt dezelfde betrouwbaarheid – ondanks het feit dat je aanzienlijk minder betaalt voor een ultrasoon scan in verhouding tot een röntgen scan is het resultaat net zo betrouwbaar. Door dit betrouwbare resultaat zal je na een scan exact weten wat de staat van je frame is. De ultrasoon golven zijn in staat om door alle carbonlagen te stromen. Hierdoor kun je dus zowel een breuk als een delaminatie herkennen, ook als de schade nog niet zo groot is.

Wat kost een carbon scan eigenlijk?
ultrasoon-scannen-prijzen-incl-btw-4

Nu je weet wat een carbon frame onderzoek inhoudt en wat de voordelen zijn  van een ultrasoon scan ten opzichte van een reguliere röntgen scan is het van belang om even in te gaan op de kosten die je kunt verwachten voor het uitvoeren van de scan. Het is niet zo makkelijk om een eenzijdige prijs te geven voor het scannen van het frame, het hangt namelijk af van de soort scan die je graag wilt uitvoeren. In de tabel zie je de prijzen van de verschillende scan opties. Door contact met ons op te nemen is het altijd mogelijk om een persoonlijke prijsopgave te krijgen.

Laat jij je frame scannen?

Door te kiezen voor een carbon frame onderzoek is het ook voor jou mogelijk om in kaart te brengen in welke conditie je frame eigenlijk is. Hier op de site kun je veel meer informatie vinden over de ultrasoon scan en de diensten in het algemeen die wij voor je kunnen verrichten. Mocht je bepaalde vragen hebben over het scannen van het frame dan raden wij je aan om even contact met ons op te nemen. Een van onze specialisten zal je zo snel mogelijk te woord staan.

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.