Extreem licht om te lezen en tegelijkertijd super sterke blogs

HomeFinancieelAutoHet kiezen van de juiste autoverzekering voor jou

Het kiezen van de juiste autoverzekering voor jou

-

Als het gaat om autoverzekering van je auto, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe weet je welke het meest geschikt is voor jou? In deze blog post, zullen we de verschillende soorten autoverzekeringen bespreken en jou helpen met de beslissing welke het meest geschikt is voor jou.

Soorten dekkingen

WA verzekering

Deze wettelijk verplichte verzekering, wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA), is de meest eenvoudige en goedkoopste soort autoverzekering die je kunt/moet afsluiten. Deze verzekering dekt alleen de schade die je toebrengt aan derden en niet de schade aan je eigen auto. Ben je zelf niet aansprakelijk voor het ongeval, dan dekt de WA verzekering van de andere partij de schade of letsel. Ook als je een motor of scooter bezit, moet je een WA verzekering afsluiten.

Beperkt casco

Dit is een samenstelling van twee vormen van verzekering, namelijk die voor wettelijke aansprakelijkheid en die voor beperkte aansprakelijkheid. Het WA-deel, zoals hierboven al besproken is, biedt dekking voor schade waarvoor de bestuurder van de auto aansprakelijk is. Het beperkt casco deel vergoedt meer schade, welke schade en hoeveel er wordt vergoed hangt af van de polisvoorwaarden van de aanbieder waar je de verzekering hebt afgesloten.

Een aantal schadeoorzaken die bij de meeste aanbieders hetzelfde zijn, zijn de volgende:

  • Schade door hagel, storm of bliksem
  • Schade door aanrijding met een dier
  • Schade door diefstal of poging tot
  • Schade door brand of ontploffing
  • Schade door ruitbreuk

All Risk

Een all-risk of WA volledig casco verzekering is de meest uitgebreide vorm van verzekering die je voor je auto kunt afsluiten. Behalve de schade die ook door een beperkte uitgebreide verzekering gedekt wordt, is met een all-risk polis bijna alle schade gedekt. De term elektrische autoverzekering zie je ook vaker voorkomen nu er meer elektrische auto’s op de weg rijden. Dit is hetzelfde als de all-risk verzekering.

Mocht je bijvoorbeeld schade aan je auto hebben waardoor je vervangend vervoer nodig hebt, dan is dit bij de meeste aanbieders verzekerd. Ook als je auto na een ongeval total loss is verklaard, wordt dat ook gedekt. De dekking zal de dagwaarde of nieuwwaarde zijn, maar dat hangt af van de voorwaarden van de verzekeraar en hoe oud de auto is.

Welke verzekering past het beste bij mij?

Nu je de verschillende soorten autoverzekeringen kent, is het de vraag welke autoverzekering het meest geschikt is voor jou.

Alleen een WA verzekering afsluiten is alleen aan te raden als je een oude auto hebt, die op dit moment ongeveer nog een dagwaarde van rond de 1000 euro heeft. In dat geval is het niet verstandig en zonde van het geld om een hele uitgebreide en dure verzekering te nemen.

Is de dagwaarde hoger of voel je er toch prettig bij dat je wat beter verzekerd bent, dan is een beperkt casco een goed idee voor jou. Tegenwoordig is het weer meer onstuimiger in Nederland. Vaker stormen en hagelbuien, die ook nog eens veel krachtiger zijn. Dus schade door storm en hagel zie je dan ook vaker voorkomen. Voor iets meer premie in de maand ben je ook beschermd tegen deze schade en meer.

Heb je een relatief jonge auto of een elektrische auto, dan is het verstandig om deze all-risk te verzekeren. Dan ben je ook verzekerd voor schade als het door jouw toedoen is, uitzonderingen zoals alcohol gebruik achter het stuur daargelaten. Zeker als je in het bezit bent van een elektrische auto is dit echt een verstandige keuze. De kosten kunnen namelijk behoorlijk oplopen als je deze moet laten repareren, zeker als het gaat om volledig elektrische auto’s.

Sterk gerelateerde blogs

Maak een goed plan voor een soepele verhuisdag

Verhuizen naar een nieuw huis kan opwindend zijn, maar het kan ook een bron van stress en angst zijn. Van het inpakken van uw bezittingen...

Kunnen consumenten die voornamelijk belangstelling hebben voor technologie makkelijk informatie over de verschillende merken van volkswagen vinden?

Volkswagen is al jarenlang een van de meest bekende auto-merken ter wereld, met een uitgebreide lijn van innovatieve voertuigen die zijn ontworpen om aan alle...

Welke merkvoordelen bieden automerken in nederland als het gaat om toegepaste technologie?

Automerken in Nederland bieden technologische voordelen Automerkfabrikanten in Nederland bieden technologische voordelen aan hun klanten. Automerken als Volkswagen, Audi, BMW en Mercedes bieden innovatieve technologie├źn...

Is het mogelijk om online te reserveren voor auto parkeren bij schiphol?

Is het mogelijk om online te reserveren voor auto parkeren bij Schiphol? Met technologische vooruitgang gaat veel verder dan alleen smart phones en laptops. Er...

Sterke blogs