Extreem licht om te lezen en tegelijkertijd super sterke blogs

HomeAlgemeenMantelbuizen en drainagebuizen: hier gebruik je ze voor!

Mantelbuizen en drainagebuizen: hier gebruik je ze voor!

-

Klussen in en om het huis doet men graag in Nederland. Het geeft niet alleen veel voldoening om je eigen paleisje op te knappen, het bespaart je ook nog eens geld. Iemand inhuren is immers niet goedkoop. Tijdens de Lockdowns werd er massaal geklust in huis. 

Een laminaatvloertje leggen, schilderen of bloemetjes planten, raambekleding of een lamp ophangen, daar draaien de meesten hun hand niet voor om. Maar als het om elektra of waterleidingen gaat, zijn we vaak huiverig. En dat terwijl een goede loodgieter echt niet goedkoop is.

Toch zijn er genoeg karweitjes die we zelf kunnen uitvoeren, als we eenmaal de juiste producten hebben en weten waar ze voor dienen. Twee hele handige producten voor waterafvoer zijn mantelbuizen en drainagebuizen. Als je ze ziet liggen bij de plaatselijk bouwmarkt lijken ze best wel op elkaar. Maar wat zijn deze producten precies en wanneer gebruik je nou de een of de ander?

Mantelbuis beschermt kabels en leidingen

Een mantelbuis is een holle buis waar je leidingen en kabels doorheen kunt trekken. Van binnen zijn ze glad en aan de buitenkant zit er trekdraad, waardoor het er wat geribbeld uitziet. Je kunt de leidingen of kabels makkelijk door de buis heen halen door de bijgeleverde trekdraad te gebruiken. 

Mantelbuizen zijn gemaakt van polyetheen (PE), een zeer sterk soort kunststof, en je kunt ze in veel verschillende lengtes kopen. Ook is het mogelijk om mantelbuizen met dezelfde diameter met elkaar te verbinden middels een klikmof. Je gebruikt ze als je de leidingen door de grond of door bijvoorbeeld een muur of fundering wilt leiden, je gebruikt de mantelbuizen zowel binnen als buiten.

Drainagebuis voert water ondergronds af

Drainage kopen en aanleggen is dé perfecte manier om je tuin te beschermen tegen overtollig water. Als je drainagebuizen in de winkel ziet liggen, zien ze er niet veel anders uit dan mantelbuizen. Door de ribbelige buitenkant lijkt het dezelfde soort buis. Maar niets is minder waar.

Drainagebuizen zijn ook gemaakt van plastic, maar daarnaast zijn ze omhult met een pluizig materiaal. Voor elk grondtype is er een andere omhulling. Zorg er dus voor dat je weet wat voor type grond je in de tuin hebt voordat je naar de winkel gaat!

Bij drainagebuizen wordt er geen kabels of leidingen doorheen getrokken, zoals bij een mantelbuis. De drainagebuizen worden onder de grond geplaatst door de hele tuin en aangesloten op de een sloot, wadi, infiltratiekrat of watertank. Als het gaat regenen, trekt het regenwater de grond in en wordt dit water via de grond de drainagebuis ingezogen. Datzelfde water wordt daarna weer geleidelijk afgegeven in andere delen van de tuin en het overige wordt afgevoerd. Hiermee vermijd je waterplassen op je grasveld en andere vormen van wateroverlast.

Sterk gerelateerde blogs

Beste elektrische deken vergelijken: kies de beste

Beste elektrische deken vergelijken: Kies de beste Met de komst van elektrische dekens zijn er talloze opties om uit te kiezen. Maar wat is de beste...

Hoe kun je een tablet goed beschermen tegen schade?

Als je binnenkort een tablet wilt gaan aanschaffen, dan wil je natuurlijk altijd zien te voorkomen dat je tablet stuk gaat door een val of...

iPads, hun toepassingen en mogelijkheden

iPads zijn tablet-apparaten die zijn ontworpen en ontwikkeld door Apple Inc. Ze werden voor het eerst geïntroduceerd in 2010 en zijn sindsdien een van de...

Maak gebruik van de beste kruidenmixen tijdens het koken

Koken is uiteraard ontzettend leuk om te doen. Ontzettend veel personen koken dan ook op een dagelijkse basis thuis hun eigen maaltijden. Hierbij kan je...

Sterke blogs