Prepreg carbon kopen

Prepreg carbon kopen

Prepreg carbon kopen voor de meest veeleisende en innovatieve carbon producten.

Prepreg carbon wordt in de composietindustrie veel gebruikt vanwege eigenschappen als optimale sterkte, gewicht, uniformiteit, gebruiksgemak, cosmetische kwaliteiten en Snelle productiemogelijkheden. Ook door hobbyisten, zoals kunstenaars en modelbouwers, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van prepreg. Maar wat is prepreg carbon nu precies en hoe werk je ermee? Voordat je prepreg carbon gaat kopen willen we je graag uitleggen wat prepreg carbon is en hoe je het verwerkt.

Wat is prepreg?

Prepreg – de verkorte vorm van de Engelstalige term preimpregnated fibers – is een composiet product dat is voor-geïmpregneerd met hars. Prepreg is een product dat dus bestaat uit een versterkingsmateriaal (weefsel) zoals carbon of glasvezels en een epoxyhars. Doordat prepreg carbon in bevroren toestand wordt bewaard, zal de hars niet uitharden en de mechanische eigenschappen behouden. Pas wanneer prepreg carbon in een oven op de juiste temperatuur-opbouw wordt verwarmd, zal de hars in de prepreg uitharden. Dit leidt tot een licht en sterk carbon product. Na het kopen van je prepreg carbon zal deze in bevroren toestand verzonden worden. Prepreg carbon kan enkele dagen uit de vriezer bewaard blijven waardoor je het bij ontvangt thuis in je vriezer kan leggen zodat dat het prepreg carbon in uitgehard. Prepreg wordt veel gebruikt voor hoogwaardige toepassingen in onder andere de ruimtevaart-, scheepvaart- en auto-industrie. Echter wordt er door hobbyisten, zoals kunstenaars en model- & miniatuurbouwers, ook steeds vaker gebruik gemaakt van dit product.

Prepreg kopen bij CarbonOnline
Prepreg kopen en prepreg vacuüm trekken

De meest gebruikelijke manier om iets te produceren met prepreg is door het product in een mal te leggen, de mal vervolgens vacuüm te trekken met speciale vacuumfolie daarna in een oven of een zogenaamde autoclaaf te plaatsen. In de oven of autoclaaf wordt de prepreg onder hoge druk en temperatuur uitgehard, waardoor er een hoog vezelvolumegehalte en een laag luchtgehalte ontstaat. Deze techniek kan door vrijwel iedereen worden toegepast. Met deze techniek ben je in staat om de meest hoogwaardige carbon producten te produceren.

Prepreg Carbon - Hoe te gebruiken?

Prepreg carbon heeft een veelzijdigheid aan toepassingen; je kunt er zeer geavanceerde composietcomponenten mee maken. Het proces is echter niet gemakkelijk, maar met een beetje oefening en het gebruik van de juiste materialen en techniek, zal het jou ook zeker lukken. Voordat je prepreg carbon gaat kopen is het verstandig om je eerst te verdiepen in de verwerking ervan.
Prepreg carbon is op zich gemakkelijk te hanteren en kan op nauwkeurige wijze in gedetailleerde en ingewikkelde mallen worden gesneden en gelegd. Hierdoor is het prepreg-proces ideaal is voor kleinere, complexe onderdelen. Ideaal dus voor de hobbyist! Met de Prepreg Carbon Starter set kun je direct aan de slag.

prepreg kopen starter set carbononline
Autoclaaf of oven?
preprg kopen prepreg oven van carbononline

In de industrie wordt bij de verwerking van prepreg carbon voornamelijk gebruik gemaakt van een autoclaaf. Een autoclaaf is echter erg duur in aanschaf. De carbon Prepreg van CarbonOnline is speciaal ontwikkeld om zonder autoclaaf te verwerken. Het harsvolume is iets hogen in dit prepreg carbon waardoor er ook zonder autoclaaf mooie en hoogwaardige carbon producten gefabriceerd kunnen worden. Het werken met prepreg carbon zonder autoclaaf vereist verder geen dure materialen of specialistische apparatuur. Voor particulieren en hobbyisten volstaat het gebruik van een uithardingsoven die in te stellen is tot een temperatuur van 100-150°C, afhankelijk van het prepreg product. Dit kan een oven zijn die in vrijwel elk huishouden wordt gebruik of een specialse prepreg over. Het belangrijkste is dat de oven veilig en betrouwbaar is en dat hij de aangegeven temperatuur van 100-150°C kan bereiken en behouden. Een standaard heteluchtoven is daarom geen goed alternatief.

Bij het gebruik van een oven, is het natuurlijk alleen mogelijk om composietonderdelen te vervaardigen die gemakkelijk in de oven passen. Voor grotere onderdelen is de huishoudelijke oven dus niet geschikt. In dat geval moet je nagaan of de aanschaf van een speciale prepreg oven uitkomst zou kunnen bieden.

In de speciale prepreg oven van CarbonOnline zit een vacuum aansluiting waardoor je prepreg product tijdens het verwarmen onder vacuum gehouden kan worden. Als je echter een huishoudelijke oven gebruikt, is dit vaak niet mogelijk. Het is in dit geval mogelijk om het composietonderdeel uit te harden zonder vacuümaansluiting in de oven, mits het onderdeel buiten de oven en vooraf in een vacuümzak is geplaatst en vacuüm is gezogen. Houd er rekening mee dat het van het grootste belang is dat de vacuümzak niet lekt en dus druk verliest tijdens het uithardingsproces.

Mallen voor het gebruik van prepreg carbon

Omdat prepreg carbon moet worden uitgehard bij een temperatuur van 100-150°C, is het essentieel dat de mal waarin de prepreg wordt geplaatst deze temperatuur kan weerstaan ​​ zonder dat deze zacht wordt of vervormd. Mallen gemaakt met een epoxy tooling board of een hoge temperatuur tooling epoxy voldoen over het algemeen aan deze eis, maar lees altijd vooraf de instructies van de fabrikant.

Prepreg kopen prepreg mal maken
Composietonderdelen maken met prepreg carbon

Bij de aankoop van prepreg carbon ontvang je in de meeste gevallen uitgebreide instructies over het gebruik en de werkwijze van het product. Prepreg carbon is altijd voorzien van een datasheet en een veiligheidssheet met alle belangrijke verwerkingsinformatie en technische specificaties Hieronder zie je een siplistische beschrijving van een prepreg productie proces:

 • De mal waarin de prepreg wordt geplaatst grondig reinigen en voorbereiden met een lossingsmiddel.
 • Snijsjablonen voor de prepreg voorbereiden en snijden.
 • De juiste hoeveelheid prepreg uit de vriezer halen en in de juiste vorm(en) snijden met behulp van het snijsjabloon
 • De prepreg in de mal laggen en voorzichtig aandrukken. Dit is nauwkeurig werkje, neem hier de tijd voor. Gebruik afhankelijk van het te maken product altijd minimaal 2 lagen prepreg,
 • Gaatjesfolie op maat knippen en over het prepreg aanbrengen.
 • Breather op maat knippen en aanbrengen over de gaatjesfolie.
 • Vacuümzak maken en prepreg-mal hierin plaatsen – ook dit vraagt om een zeer nauwkeurige toepassing, lees vooraf goed de instructies door.
 • Vaccumzal afsluiten met vacuum tape.
 • Een vacuum connectie maken met de connector om de vacuumslang op aan te sluiten.
 • Vacumeren van de prepreg-mal en controleren op lekken en drukverlies.
 • Oven programmeren en voorverwarmen.
 • Gevacumeerde prepreg-mal in de oven plaatsen – volg de aanwijzingen van de fabrikant voor de exacte tijd en temperatuuropbow. dit is per prepreg weefselverschillend.
 • Mal uit de oven halen en het carbon onderdeel uit de mal halen
 • Afwerking van het composietonderdeel.
Prepreg carbon kopen? De beste prepreg weefsels vind je bij CarbonOnline.nl

Op CarbonOnline.nl vind je een ruim assortiment prepreg weefsels voor verschillende toepassingen. CarbonOnline biedt een uitstekende service & kwaliteit én de scherpe prijzen.

Bekijk voor meer prepreg-producten en -benodigdheden het uitgebreide assortiment in de
webshop van CarbonOnline.nl

***

Ben je op zoek naar een specifiek (prepreg) product of heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 085 0041 164 of stuur een e-mail naar info@carbononline.nl. Het gespecialiseerde team van CarbonOnline helpt je graag verder.

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.