Als je een eigen website hebt die veel bezoekers trekt, dan is de kans groot dat je wel eens slachtoffer bent geworden van een DDoS aanval. Dat is erg vervelend, want je website is, op het moment dat een DDoS aanval uitgevoerd wordt, niet bereikbaar voor erg veel mensen. Dit heeft ermee te maken dat er een ongekende hoeveelheid data naar jouw website gestuurd wordt en dat de servers van je website dat niet kunnen dragen. Hierdoor worden de servers overbelast en worden de servers uitgeschakeld of wordt de website offline gehaald.
Is een DDoS aanval een hackaanval?
Veel mensen denken dat een DDoS aanval een hackaanval is en dat het mogelijk is dat er data gestolen kunnen worden of dat er ingebroken kan worden. Dit is onjuist, want bij een DDoS aanval wordt er alleen een gigantische hoeveelheid data naar de servers van je website gestuurd. Er kan dus geen data gestolen worden en ook is het niet mogelijk dat er ingebroken wordt in een van je servers of systemen. Een DDoS aanval gebruiken voor illegale doeleinden wordt echter wel als cybercriminaliteit beschouwt.
Voorafgaand aan een DDoS aanval zijn er op een ongekende schaal hackaanvallen uitgevoerd. Een DDoS aanval heeft zeer veel kracht nodig om servers te kunnen overbelasten. De nodige kracht moet dus ergens vandaag komen, maar waar komt dat precies vandaan? Juist, van tienduizenden en soms wel miljoenen geïnfecteerde computers wereldwijd. Al deze computers zijn slachtoffer geworden van een virus en worden gekoppeld aan een botnet. Een botnet is een centrale server waar deze geïnfecteerde computers aan gekoppeld worden en ook is het mogelijk om al deze geïnfecteerde computers te besturen.
Wat is het nut vaan een DDoS aanval?
Over het algemeen is er niets verkeerd aan het uitvoeren van een DDoS aanval als je daarvoor je eigen systemen wilt testen, maar het is wel een probleem als bedrijven in Nederland slachtoffer worden van een DDoS aanval. Cybercriminelen voeren DDoS aanvallen uit en vragen de slachtoffers om cryptovaluta over te maken. De aanvallen stoppen dan ook als er betaald is. Een DDoS aanval ziet er simpel en niet zo gevaarlijk uit, maar er draait een zeer complex en uitgebreid botnet achter dat zeer veel schade kan aanrichten bij bedrijven.
Een DDoS aanval voorkomen
Een DDoS aanval kun je op verschillende manieren voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren en configureren van een CDN (Content-delivery-netwerk) dat binnenkomende IP-adressen kan filteren, maar als het om een directe aanval op een intern systeem gaat, is het wel wat ingewikkelder. Het is daarom verstandig om te kiezen voor beveiliging door middel van soc. Cybersecurity analisten en experts van een cybersecuritybedrijf kunnen een DDoS aanval zien aankomen en deze omleiden of afweren. Hierdoor wordt schade voorkomen. Helaas zijn er nog te weinig bedrijven in Nederland die de risico’s van cybercriminaliteit goed inschatten en daarom zijn er veel bedrijven die niet kiezen voor een MKB soc-as-a-service beveiliging. Het is als het om cybercriminaliteit gaat beter om te voorkomen dan te genezen.