Extreem licht om te lezen en tegelijkertijd super sterke blogs

HomeFinancieelAutoWat is een tachograaf?

Wat is een tachograaf?

-

Een tachograaf is een instrument dat de rijtijd en rijsnelheid van een vrachtwagen of bus registreert. Ook wordt het apparaat gebruikt om vaartijden te controleren. Een handig instrument dus, maar ook verplicht. Lees meer over de tachograaf in dit artikel.

Soorten tachografen

Er zijn verschillende soorten tachografen, elk wordt gebruikt voor een ander soort doel. Bijvoorbeeld voor één of twee bestuurders, er zijn digitale of analoge uitvoeringen. De tachograaf wordt aangesloten op de aandrijving van het voertuig, meestal de versnellingsbak. Het registreert zowel rij- als rusttijden van de bestuurder. Ook kan de snelheid en afgelegde kilometers worden gemeten. Een soort black box voor een voertuig dus. De analoge versie van de tachograaf maakt gebruik van een tachograafschijf. Tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van de digitale versie.

Waarom is het verplicht?

Het is belangrijk om gebruik te maken van een tachograaf omdat de werkomstandigheden en door worden verbeterd. Stel dat een vrachtwagenchauffeur te lang achter het stuur zit, dan is er een grote kans dat er een ongeluk kan gebeuren. Naast dat het de wegen veiliger maakt is er ook sprake van een eerlijke concurrentieverhouding in de transportindustrie. Sinds 2006 moet elk transportvoertuig voorzien zijn van een digitale tachograaf. De gegevens zijn niet te manipuleren omdat er een persoonsgebonden kaart in zit, die slaat alle gegevens op. Er zijn ook een aantal uitzonderingen, als je niet meer dan 7,5 ton vervoerd is het niet nodig om de tachograaf te gebruiken.

De geschiedenis

Je hebt al gelezen dat de digitale tachograaf sinds 2006 verplicht is. Maar deze tool bestaat al langer, hier hebben we het over de analoge tachograaf. Dit is al verplicht sinds 1974. Terug in deze tijd is er zelfs geprotesteerd tegen de tachograaf, je zou dan denken ‘waarom?’ De werknemers hebben er alleen maar baat bij, ze kunnen geen overuren draaien. Daarom waren het de werkgevers die begonnen met protesteren, ze waren het er niet mee eens dat dit verplicht zou worden gemaakt. Belachelijk natuurlijk, het zorgt alleen maar voor veiligheid. Gelukkig is deze regel gewoon doorgevoerd en zijn er tegenwoordig digitale tachografen waardoor het  onmogelijk zou moeten zijn om je niet aan de regels te houden. 

Conclusie

Een tachograaf uitlezen is toch een heel belangrijk concept, gelukkig hebben we tegenwoordig de broodnodige technologie om een veilige situatie te creëren voor zowel de bestuurder als iedereen eromheen. Er zijn verschillende regels rondom dit apparaat, op de website van de overheid kun je veel informatie vinden over bijvoorbeeld het aanvragen en vervangen van de tachograaf.

 

Sterk gerelateerde blogs

Heeft jouw auto een betrouwbare accu?

Het duurt nog even voor de echte kou zal gaan toeslaan in Nederland, maar het is nu al wel de tijd om je daar goed...

Lease een auto op diverse manieren

Het leasen van een auto is iets dat je op meerdere manieren kan doen. Wanneer je een auto nodig hebt is het belangrijk dat je...

Een auto leasen kan je met een nieuwe auto of een occasion doen

Autorijden is voor veel mensen iets wat dagelijks gedaan moet worden. Het is dan ook niet voor niets dat de auto voor veel mensen een...

Het kiezen van de juiste autoverzekering voor jou

Als het gaat om autoverzekering van je auto, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe weet je welke het meest...

Sterke blogs